חלק זה של הספר דן בהערכת נכסים פיננסיים בתנאי ודאות. בפרקים הבאים יוצגו עקרונות ומושגים בסיסיים חשובים מעולם המימון, עליהם מתבססים חלקים נרחבים מהנושאים שיילמדו במסגרת ספר זה.
ככלל, תזרימי מזומנים מוערכים בשלושה מימדים: סכום, עיתוי וסיכון. החלק הראשון של הספר מתמקד בשני המימדים הראשונים בלבד – מימד הסכום ומימד העיתוי (לגבי מימד הסיכון נרחיב ונדון בחלקים הבאים של הספר). מימד הסכום הנו פשוט: לקבל כסף זה "טוב", ולשלם כסף זה "רע" (בדיוק כמו בחיים האמיתיים). לעומתו, מימד העיתוי מתבסס על תובנה לפיה לקבל כסף היום עדיף על פני לקבלו בעתיד (במהלך הקריאה אנו מבטיחים שתגלו במהרה מדוע כך הדבר). כפי שנראה בהמשך, על מנת לקבל החלטות כלכליות מושכלות, יש להביא בחשבון את שני המימדים (סכום ועיתוי) באופן סימולטאני, כאשר הפרמטר המקשר בין שניהם הוא לא אחר מאשר "שיעור הריבית", עליו נרחיב ובו נדון ארוכות בפרקים המופעים בחלק זה.
נתחיל את מסענו בהכרת הסביבה הפיננסית על-ידי הגדרת מושגים כלכליים שונים (כגון: ארביטראז' ושווי כלכלי), כשבראשם עומד מושג הריבית, הכה חשוב לקבלת החלטות. לאחר שנבין ריבית מהי, נלמד כיצד יש לבצע באמצעותה חישובים כלכליים של ערך נוכחי וערך עתידי. לבסוף, נדון בנושאים פיננסיים שונים המבוססים על חישובי ריבית. בין נושאים אלה ניתן למנות: מימון בסביבת אינפלציה, הלוואות, הערכת איגרות חוב ומניות, בדיקת כדאיות השקעות, ועוד.
חשוב להדגיש כי לאורך כל הפרקים המופיעים בחלק זה של הספר ישנה הנחה גורפת, לפיה כל הפרמטרים הכלכליים הרלוונטיים לעסקאות השונות בהן נדון הנם ידועים, או לחילופין שאנחנו מסוגלים להעריכם באופן מושלם. הנחה שכזו מייצרת למעשה עולם של ודאות מוחלטת, ומאפשרת לנו, בשלב זה של הלימוד, להתמקד בהבנת הנושאים השונים מבלי שנצטרך להתחבט ולהתלבט מהיכן מגיעים המספרים בהם השתמשנו בעת ביצוע החישובים. בחלק הבא של הספר ("מימון בתנאי אי-ודאות") נפר הנחה זו, נוסיף את המימד השלישי הרלוונטי להערכת תזרימי מזומנים (מימד הסיכון), ונלמד כיצד יש להעריך באופן מושכל את תזרימי המזומנים הצפויים בעסקאות כלכליות שונות, וכן את שיעור הריבית הרלוונטי אליהן.
הקישורים מפנים לקבצי ה-PDF הזמינים לקריאה באתר בחינם. תהנו!
מושג הריבית
חשיבות עיתוי תזרימי המזומנים
ריבית פשוטה לעומת ריבית מורכבת
עיקרון הארביטראז'
עיקרון השווי הכלכלי
שאלות נוספות
סכום חד-פעמי
סדרה סופית של תשלומים קבועים (אנונה)
סדרה סופית של תשלומים צומחים (אנונה צומחת)
סדרה אינסופית של תשלומים קבועים (קונסול)
סדרה אינסופית של תשלומים צומחים (קונסול צומח)
מעברי ריביות
שאלות לתרגול עצמי
שאלות נוספות
אינפלציה מהי?
מנגנוני פיצוי בסביבת אינפלציה
נוסחת פישר
חישובי ערך בסביבת אינפלציה
תשואה נומינלית לעומת תשואה ריאלית
שאלות לתרגול עצמי
שאלות נוספות
הלוואה מהי?
לוח סילוקין של הלוואה
סוגי הלוואות
מחזור הלוואות
הלוואות צמודות
שאלות לתרגול עצמי
שאלות נוספות
ריבית נקובה לעומת ריבית אפקטיבית
חישובי ריבית אפקטיבית בעסקאות מורכבות
סוגי ריביות – סיכום
שאלות לתרגול עצמי
שאלות נוספות
איגרת חוב מהי?
סוגי איגרות חוב
קביעת המחיר של איגרת חוב.
חוב צמודות
שאלות לתרגול עצמי
שאלות נוספות
מניה מהי?
שיטות מקובלות להערכת מחירי מניות
מודל גורדון
שאלות לתרגול עצמי
שאלות נוספות
מתודולוגיית בדיקת כדאיות השקעות
פרויקטים חד-פעמיים
דירוג פרויקטים חד-פעמיים
דירוג פרויקטים מתחדשים
דירוג פרויקטים הניתנים לשכפול
דירוג פרויקטים תחת מגבלת תקציב
סיכום
שאלות לתרגול עצמי
שאלות נוספות
עקרונות לבניית תחזית תזרימי המזומנים
חישוב סעיף המס
מתודולוגיית בניית תחזית תזרימי המזומנים
התאמות לרווח
סכמת בניית תזרים מזומנים חזוי לפרויקט
שאלות לתרגול עצמי
שאלות נוספות
חלק זה של הספר דן בהערכת נכסים פיננסיים בתנאי אי-ודאות. העקרונות הכלכליים המוצגים בפרקים הבאים אותם תקראו נסמכים על הגישה הבסיסית בתורת המימון, לפיה משקיעים פיננסיים מתייחסים לרווח העתידי הצפוי על השקעתם כאל דבר רצוי (כלומר, משקיעים הנם "אוהבי תשואה"), כאשר מנגד הם מתייחסים לסיכון הגלום בהשקעה כאל דבר שהיו מעוניינים להימנע ממנו (כלומר, משקיעים הנם "שונאי סיכון").
השאלה הראשונה בה נדון הנה: "מהם מכלול השיקולים העומדים בפני משקיעים בשוק ההון בעת בחירת תיק ההשקעות האופטימאלי עבורם?". בכדי לענות על שאלה זו, נציג את מודל "מרקוביץ", המתאר כיצד על משקיעים לנהוג על מנת לבצע השקעות באופן אופטימאלי, תוך כדי שקלול רמות התשואה והסיכון הגלומים בנכסים הפיננסיים השונים בצורה הטובה ביותר. התוצאה המרכזית של מודל זה קובעת כי בפני משקיעים עומדת האפשרות והיכולת לפזר את הסיכון האינדיבידואלי הקיים בנכסים הפיננסיים הנסחרים בשוק, אותה הם צפויים לממש עד תום.
ממודל "מרקוביץ" נעבור למודל "טובין", הדן בשאלה: "כיצד צפויים להיראות מגוון תיקי ההשקעה האופטימאליים של כלל המשקיעים בשוק בשיווי משקל?". לאחר מכן, נענה על אחת השאלות המרכזיות והחשובות במימון: "כיצד הסיכון הטמון בהשקעה פיננסית בודדת משפיע על התשואה הנדרשת בגינה"? מודל ה- CAPM, אותו נציג באריכות, נחשב למודל השלם הראשון אשר סיפק מענה הולם לשאלה זו. התוצאה המרכזית של מודל זה קובעת כי משקיעים לוקחים בחשבון רק חלק מהסיכון הגלום בנכסים הפיננסיים בהם הם משקיעים, ולא את הסיכון הכללי הטמון בהם.
שאלה מעניינת נוספת בה נדון בפרק האחרון בחלק זה של הספר הנה: "האם (ובאיזו מידה) מסוגלים משקיעים לגרוף רווחים עודפים בשוק ההון באופן שיטתי לאורך זמן"? מענה לשאלה זו יתקבל באמצעות הצגת "תיאוריית השוק היעיל", הנחשבת לאחד הנושאים המרתקים והנחקרים ביותר בתחום המימון.
מושג הסיכון
השקעה בנכס בודד
בניית תיק השקעות
תיק השקעות הכולל שני נכסים
תיק השקעות הכולל מספר רב של נכסים
סיכון שיטתי וסיכון ספציפי
שאלות לתרגול עצמי
שאלות נוספות
שוק הון ללא אפיק השקעה חסר סיכון
חזית היעילות
הון כולל אפיק השקעה חסר סיכון
קו ה- CML
עיקרון ההפרדה
תיק השוק
שאלות לתרגול עצמי
שאלות נוספות
מרכיב הסיכון הרלוונטי לתמחור נכסים
מדידת הסיכון השיטתי
פירוק השונות לסיכון שיטתי וספציפי
מודל ה- CAPM
שאלות לתרגול עצמי
שאלות נוספות
מהו שוק יעיל?
רמות יעילות של שוק ההון
שאלות לתרגול עצמי
שאלות נוספות
חלק זה של הספר דן במבנה ההון של הפירמה. בפרקים הקודמים עסקנו רבות בתמחור נכסים פיננסיים, זאת מבלי להתעניין כלל בשאלות הנוגעות לאופן המימון של הפירמה המשקיעה. כעת, נעסוק בסוגיה הלקוחה מתוך עולם "מימון החברות", וננסה לברר האם שימוש בדרכי מימון שונות (בעיקר, הנפקת חוב פיננסי או הנפקת מניות) עשוי ליצור ערך כלכלי לפירמה עצמה ו/או לבעלי המניות שלה. שתי השאלות המרכזיות בהן נדון בחלק זה הן: "האם לאופן שבו בוחרת פירמה לממן את פעילותה העסקית ישנה השפעה כלשהי על שווייה הכלכלי?" ו- "האם קיים מבנה הון אופטימאלי כזה הממקסם את שווי הפירמה?"
הראשונים שהתמודדו עם שאלות אלה וסיפקו להן מענה הולם היו "מודיליאני ומילר", שאת המודל הכלכלי שלהם נציג באריכות בשני הפרקים הבאים, הן עבור עולם ללא מסים והן עבור עולם עם מסים (מס חברות ומסים אישיים). תוצאות המודל בעולם ללא מסים הנן מפתיעות, במידה מסוימת, לפיהן פירמות זהות מבחינה תפעולית (משקיעות באותם פרויקטים) אך שונות מבחינה פיננסית (בעלות מבנה הון שונה) תהיינה בעלות שווי כלכלי זהה. תוצאה זו מתהפכת לחלוטין כאשר מוסיפים למודל מס חברות, אז מתברר כי קיים יתרון מובהק למימון פעילות החברה באמצעות חוב פיננסי. הוספה של מסים אישיים למודל (מס על הכנסות ריבית ומס על דיבידנדים ורווחי הון) משנה שוב את התמונה, ומייצרת שיווי משקל אמביוולנטי, לפיו אופן המימון האופטימאלי תלוי בגובה שיעורי המס השונים הקיימים בשוק (האחד ביחס לשני).
המודל של מודיליאני ומילר בעולם ללא מסים
הרחבות של משפטי מודיליאני ומילר בעולם ללא מסים
שאלות לתרגול עצמי
שאלות נוספות
המודל של מודיליאני ומילר בעולם עם מס חברות
הרחבות של משפטי מודיליאני ומילר בעולם עם מס חברות
המודל של מילר בעולם עם מס חברות ומסים אישיים
שאלות לתרגול עצמי
שאלות נוספות